Thursday, 4 December 2014

Kopi atau Teh?


Jumaat 28/11/2017,

Alkisah, Kamal sedang on-board flightnya pulang ke Malaysia setelah bertahun-tahun menimba ilmu di United States, negara orang puteh tersohor tuh.

Maka dalam kapal terbang, seorang pramugara mendekatinya ketika waktu minum ringan tiba,

"Uhh sir, tea or coffee?"




Kamal termangu sebentar.
Kamal pun membuka mulut,

"Umm, tea or coffee?"
"Tea?"
"Coffee?"
"Coffeeee?"

Pramugara pun berkata,

"It's okay, you can make up your mind later, i'll come back after okay."

Kamal, "okay, thank you."

Dalam hati kecil Kamal, terucap rasa syukur kepada Allah, dan berterima kasih kepada pramugara tadi kerana telah mengingatkan dia akan sesuatu.

Bertahun dia dah meninggalkan Kolej Islam,
masih teringat suasana setiap
malam jumaat di sana.

Berbulan dia meninggalkan Usrah Illinois
dek menghadapi final exam hari tu,
masih teringat biah dalam usrah bagaimana.

Kamal flashback sebentar.

"Allahu sungguhku rindu akan biah tarbiyyah solehah itu."

Dari dalam poketnya dia mengeluarkan iPhone 6-nya, terus membuka apps Quran.com

Lalu terus pergi ke surah 'coffee' ataupun Kahfi tadi.

Coffee = Kahfi

Maka lihatlah dalam sekecil-kecil perkara pun Allah boleh mengingatkan hambanya untuk taqarrub akan diri mereka kepadanya.

Sesungguhnya Allah tak akan biar hamba yang sentiasa ingin dekat kepadanya, sesat begitu sahaja, malahan jalan sirotul mustaqim itu diperluaskan bagi hambanya itu.



"Akh, saya nak tanya sikit lah deh, apa lah sebenarnya function baca surah Al-Kahfi ni? dah buat differentiation banyak kali pun tak nampak gak jawapannya."

Banyak, sungguh kalau boleh, kau akan mengharapkan setiap hari itu adalah hari Jumaat semata nak meraih manfaatnya.

Antaranya?


Dipancarkan cahaya dari diri kau nanti waktu hari kiamat, pancaran tu dari kaki hingga ke langit.

“Barangsiapa membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka akan dipancarkan cahaya untuknya di antara dua Jumaat.” (HR. Al-Hakim dan Al-Baihaqi, disahihkan Al-Albani)

Dosa kau akan diampun antara dua jumaat.

“Siapa yang membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka akan memancar cahaya dari bawah kakinya sampai ke langit, akan meneranginya kelak pada hari kiamat, dan diampuni dosanya antara dua jumaat.” (Hadis riwayat Ibnu Umar dalam at-Targhib wa al- Tarhib)

"lagi?"

Diselamatkan dikau dari fitnah dajjal itu.

“Barangsiapa yang membaca sepuluh ayat dari permulaan surah Al-Kahfi, maka ia dilindungi dari Dajjal.” (HR. Muslim)

Imam Nawawi pernah berkata, 

“Sebabnya, kerana pada awal-awal surah al-Kahfi itu terdapat atau berisi keajaiban-keajaiban dan tanda-tanda kebesaran Allah. Maka orang yang merenungkan tidak akan tertipu dengan fitnah Dajjal.”

dan pada akhir surah al-Kahfi juga ada menyatakan,

“Maka apakah orang-orang kafir menyangka bahwa mereka (dapat) mengambil hamba-hamba-Ku menjadi penolong selain Aku? . . .” (Al-Kahfi: 102)

dalam riwayat lain menyatakan,

Dari Abu Darda' r.a., Nabi SAW bersabda, 
"Barang siapa membaca 10 ayat terakhir dari surat Al-Kahf, maka ia terlindung dari fitnah Dajjal."
(Hadis Riwayat Ahmad)



Maka untuk permudahkan amalan, baca je surah al-Kahfi secara menyeluruh, semua, kalau sempat tadabbur sekali.

"Akh, panjang boh nak baca ni, 110 ayat deh. macam mana nak habiskan?"

Baca sikit sikit tak apa, tak perlu nak straight walaupun itu lagi bagus. Kalau nak baca separuh malam ni separuh lagi esoknya boleh, nak baca separuh pagi esok, separuh lagi selepas solat Jumaat pun boleh, no hal lah.

FAQOLKONBK.
"Frequently Asked Questions Orang Lain Kepada Orang Nak Baca Kahfi."

1. "Kau ni hari lain baca satu hari 3 qul je, apahal malam Jumaat tiba-tiba nak semangat baca sampai satu surah 110 ayat pulak tuh?"

haa yang nih kes minta penampor, saja nak tarik balik mood kita yang tengah up tuh, maka jawabnya, kita sedang dalam proses tarbiyyah diri kita, maka kita buat amal slow slow, kalau buat drastik sangat, takut badan terkejut jasad terkejut ruh terkejut hati terkejut, last kali apa tak dapat.

Apa-apa pun baca je, manfaat tu konfem ada, insyaAllah!

Nak cerita pasal Dajjal, preparation Yahudi akan dajjal, insyaAllah coming nanti, hari kemudian deh.

Buat masa ni, hadam yang ni dulu,
Moga Allah Redha, moga dalam peliharaan Dia.

Reactions:

0 kesannya:

Post a Comment

 

Subscribe to Badar KISAS

Contact us

Email us: badarkisas@gmail.com

Penaung