3 June 2011

Kes Simbah Asid: Aqidah dan Penghayatannya


Assalamualaikum w.b.
Salam 1 Rejab 1432.

Ketika isu mangsa simbahan asid hangat dibualkan oleh masyarakat Malaysia (sehingga dijadikan bahan lawak dalam Maharaja Lawak Astro), ingin penulis membawa kita semua ke satu dimensi pandangan yang mana kita selaku muslim yang mempercayai Keesaan Allah Taala dan Hari Kiamat seharusnya memandang setiap perkara melalui ibrah(analisis)nya. Dengan pandangan melalui dimensi ini, maka kualiti sumber manusia (Human Resources) kita akan meningkat dari hari ke hari bersesuaian dengan kata Saiyidina Ali Karramallahu Wajhah, "Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, rugilah orang yang hari ini sama sahaja dengan semalam, celakalah orang yang hari ini lebih buruk dari semalam. Inilah Tarbiyah Nafsiyah yang sepatutnya ada pada setiap muslim.

Kes Simbah Asid semakin menjadi-jadi nampaknya sekarang ni dan sehingga hari ni, terdapat 23 buah kes simbah cecair yang seakan asid telah dilaporkan di seluruh negara. Hampir kesemua kes simbah asid ni hanya bertumpu di kawasan Lembah Klang dan nampaknya kebanyakan mangsa adalah daripada kalangan wanita yang sedang dalam perjalanan pergi dan balik berkerja.


Mengikut kronologi kes ini sepanjang tahun ini sahaja, sejak Februari 2011 hingga 27 Mac 2011, terdapat 18 kes simbah asid yang berlaku di Lembah Klang. Kejadian ini reda buat seketika tetapi berulang kembali pada 6 hingga 7 Mei 2011 iaitu masing-masing berlaku di Sentul dan Dang Wangi.

Kes terbaru ialah di Wangsa Maju pada Jumaat, 13 Mei 2011. Dalam kejadian pada pukul 8.45 pagi itu, wanita berkenaan berada di dalam sebuah kereta dan menurunkan cermin kenderaannya sebelum disimbah cecair oleh seorang penunggang motosikal. Bagaimanapun, cecair itu tidak melecurkan kulit tetapi menyebabkan gatal. Polis masih menyiasat sama ada kejadian ini ada kaitan atau persamaan dengan kejadian simbah asid yang dilaporkan sebelum ini memandangkan bahan yang digunakan adalah berlainan.

Itu menurut statistik atau laporan. Jika kita perhatikan juga pada motif penjenayah, terdapat dalam kalangan mereka yang tiada motif yang betul pun. Adakah mereka hanya berseronok melakukan kes ini? memilih mangsa secara rambang (random) ? Menurut laporan, mangsa sendiri tidak tahu kenapa mereka menjadi mangsa. Malah mereka juga tidak mengenali penjenayah yang melakukannya. Inilah yang dipanggil "Random Crime".

Baiklah, sekarang kita perhatikan apa yang berlaku di Toronto, United State of America. Menurut artikel "You're safer than you think: Statistics expert" dalam TheStar.com, terdapat "high-profile random crime" kes iaitu pembunuhan John O'Keefe dan Hou Chang Mao, yang mana kedua-duanya dibunuh tanpa sebab dalam masa 1 minggu. Profesor Jeffrey S. Rosenthal dari University of Toronto penulis buku Struck by Lightning: The Curious World of Probabilities, telah membuat kajian statistik mengenai kes "random crime" ini. Menurutnya, terdapat 12 kes pembunuhan yang dilakukan oleh orang yang tidak dikenali dalam setahun. Maksudnya, dalam sebulan 1 kes "random crime" akan berlaku. Ini di Toronto sahaja.

Kes "random crime" simbah asid yang berlaku di Malaysia nampaknya lebih rancak berbanding di Toronto. Apakah sama puncanya antara Malaysia dan Toronto, Amerika? Kes "random crime" yang berlaku di US seperti sniper yang memilih mangsa secara rambang disebabkan oleh tekanan emosi penjenayah. Mereka tidak dapat perhatian keluarga, stress, dipinggir oleh masyarakat dan secara kesimpulannya mereka seperti sudah tiada tempat bergantung. Maka padanlah bagi mereka yang tidak bertauhidkan Allah Taala merasa tertekan dan "kesempitan" sehingga melakukan perkara yang di luar batas kemanusiaan seperti "random crime". Bertepatan dengan firman Allah:

“Dan sesiapa yang berpaling ingkar dari ingatan dan petunjukKu, maka sesungguhnya adalah baginya kehidupan yang sempit, dan Kami akan himpunkan dia pada hari kiamat dalam keadaan buta”.
(Surah Taha, 124)

Ayat ini menerangkan kepada manusia bahawa manusia akan "kesempitan", "tertekan" apabila menolak Islam (peringatan dan petunjuk Allah) sebagai cara hidup (the way of life). Jadi kalau perkara ini berlaku di Toronto, US, ianya agak logik kerana kehidupan non-muslim mereka yang menyebabkan ideologi pemikiran mereka tidak membantu mereka ketika mereka "kesempitan". Tetapi, apabila masyarakat Malaysia (majoritinya muslim dan agama Islam agama rasmi) juga "kesempitan" (yang hasilnya berlaku "random crime"), maka adakah ideologi aqidah Islamiyah masyarakat Malaysia tidak mengeluarkan mereka dari "kesempitan"? Tidak mungkin kerana mustahil Allah Taala mengingkari ayatnya (iaitu orang yang "kesempitan adalah orang yang berpaling dari peringatan dan petunjuk Allah Taala). Jadi, Islam di sini hanyalah pakaian luaran, bukannya ad-din (the way of life) yang sepatutnya.

Hari ini kehidupan mereka sempit sehingga melakukan perkara di luar batasan kemanusiaan, "random crime". Di mana kualiti aqidah muslim Malaysia? Islam tidak dihayati. Islam tidak didalami (ilmunya). Islam tidak dipraktik.

wallahua'lam..

Khairul Azry bin Khir Kamalian
Presiden
Badan Dakwah dan Rohani (BADAR)
Kolej Islam Sultan Alam Shah SBT 2011
Reactions:

0 kesannya:

Post a Comment

 

Subscribe to Badar KISAS

Contact us

Email us: badarkisas@gmail.com

Penaung