Friday, 15 February 2013

Ikhtilat , Muhasabah Mutiara Berharga Waqafan


بسم الله الرحمن الرحيم


Sekadar renungan buat kita , pelajar Kolej Islam yang mengamalkan gaya hidup Islam ..
Ini adalah apa yang ditulis oleh Alkis (Alumni Kisas) beberapa tahun yang silam ..
Mungkin yang kabur akan lebih jelas dengan huraian mereka ,



"ikhtilat? what's that?
ikhtilat itu pergaulan antara lelaki dan perempuan yang ajnabi..dan ia perlu dijaga.
owh, kalao tak jaga?
itu yang jadi kes 'coupleee' , 'teman tapi mesra', 'bestboyf' ,'kawan lelaki' and all lah..
lah,, xboleh ke sume tu?
of course lah tak boleh.. sbb, Allah ade berfirman "Dan janganlah kamu mendekati zina; (zina) itu sungguh perbuatan keji dan suatu jalan yang buruk. " [al-isra':32].. Allah guna perkataan mendekati bukannya membuat zina sbb Allah tahu kita mmg susah nak kawal nafsu kita.. once da jumpa, mesti ade ter-pegang, once da touch-go-jerla..faham?
owh,, baru faham.. habes tuh mcm mne kalau..... kita nak berhubungan ngun diorg (muslimin@lelaki)?
kita nih hanya dibenarkan berkomunikasi dgn mereka atas 3 perkara iaitu ; pendidikan, perubatan, perniagaan.. itupun, niat still tak halalkan cara..kalau mmg dah terdesak sgt time tu baru boleh... dan still lagi ade syarat-syaratnya. ;1. jaga pandangan, sbbnye kita pun tahu dari mata jatuh bergolek-golek ke hati.2. jaga suara, jgnlah gunakan suara yang ayu yang tangkap lentok kalau dengar. bkn bermakna kena tukar suara jdi suara lelaki tapi, cukup sekadar tegaskan suara ikut nada yg seuai.3.jaga body language, cuba utk kawal body language kita kerna dikhuatiri mereka akan salah tafsir bahasa tubuh kita..4.jaga jarak.
owh, maknanye tak bolehlah nak gosip2 or borak dgn budak lelaki?
yes,, exactly mmg tak boleh sbbnya we don't know whats gonna happen next. who knows kita tak dapat kwl diri kita n ter-ber-tepuk tampar pulak dgn die.. or maybe, dia ter-suka kat kita bila tgk reaksi kita.. byk kemungkinan yang ada.
mcm mane kalau saya yg tgh couple nih? tapi, kitorg couple islamik perh.. gune ana-anta.. die selalu kejutkan saya qiam dan selalu ade slot tazkirah bile berbual.. dia selalu igtkan saya pada Allah
owh,, there's no such thing 'couple islamik'. sesungguhnya, syaitan telah mengaburi mata kita yg gne istilah itu utk membenarkan perbuatan kita. lagipun, takkan lah all the time kita igt Allah bile mesej/borak dgn dia.. sekali-sekala pasti akan terucap ucapan sayang atau rindu pada dia. betul tak? kita kena syaitan tu always hve another way to cheat us..
ala,, kitorang dah aim nak kahwin dah lepas nih.. confirm punye.. skrg cume tgh fasa perkenalan hati budi masing2 dgn lebih mendalam..
and again niat tak menghalalkan cara. kalau nak kahwin, kahwin saje lah.. tak yah tunggu nanti and berkenalan ketika dlm hubungan yg sah.. lagi best,, takde batas2..
saya tahu "lelaki yang baik utk perempuan yang baik and vice versa" [an-nurr: 26].. andailah kalau saya break up dgn dia skrg.. possible tak saya nak dpt lelaki yg baik?
nothing is impossible.. if u repent and change into a better person, with Allah's will, u'll get someone much2 better.. tapi,, igt kalau nak berubah niat kena betul kerana Allah.. dan berubahlah step by step supaya dapat istiqomah.. bykkan doa dan solat taubat kpd Allah..kawan2,, isu hati nih mmg sgt susah nak diubah.. mmg fitrah kita akan suka pde yg berlainan jenis even magnet pun.. tapi,, kita kena bijak dalam menyalurkan fitrah kita kpd jalan yg benar dan diredhoi Allah.."

Liqa' M dengan diri




Jadi kita dah dengar wasiat , pesanan dan taujihad abang-abang dan kakak-kakak kita dahulu ,
Begitulah pemahaman mereka pada ikhtilat ,
dan jika di renungkan kembali , sememangnya ,
setiap kalam mereka itu adalah kebenaran ..

Jadi , kita terima , ambil , dengar , faham dan persoalkan ..
jangan terus hadamkan apa yang mereka katakan ,
tetapi timbulkan persoalan ,
Biar minda kita berfikir sejenak ..

"Sejauh manakah ikhtilat yang mereka khabarkan dengan ikhtilat yang kita amalkan .."

Ana yang bertanya juga tidak mampu menjawabnya .. mungkin yang mampu menilainya hanyalah Allah ,
tetapi , semakin jelas ,
hari demi hari ,
ianya berkurangan ,
sedikit demi sedikit ,
sehingga kini , ia menjadi suatu perkara yang membimbangkan .

Bumi Waqafan ini bumi warisan Ulama sahabat ,
adalah tanggungjawab setiap daripada kita ,
sebagai warga bumi ini untuk memelihara amanah ulama kepada kita ,
Sekadar muhasabah pada diri kita ..

"Bersamalah memelihara Kolej Islam Sultan Alam Shah!!!"

الله اعلم


Thursday, 14 February 2013

Valentine Day ? Sorry We Are Muslims !

بسم الله الرحمن الرحيم


Lihat kalendar. 
Tarikh hari ini : 14 Februari 2013
nothing special dengan tarikh ni... 
Terdetik nak buka Muka Buku ..
terus Scroll newsfeed ,




terbaca satu status , statusnya berbunyi 
"Valentine Day? Sorry I'm Muslim :)"
..... (berfikir sejenak)
"Allahurabbi! Hari ni Valentine Day lah !Guane boleh terlepas pandang ni?"

Muslim ?



Baiklah. 
statement di atas ..
'Saya seorang muslim'

Muslim, Muslim jugak. 
Tapi, as Muslim kita mesti ada kefahaman mengenai Hari Kekasih ni.


Asal Usul Valentine Day

Valentine’s asal nama sebenarnya St. Velentino merupakan seorang paderi paling berpengaruh di zaman pemerintahan ratu Isabella di Sepanyol dan juga merupakan antara orang terpenting yang menghancurkan tamadun Islam di Sepanyol. 

Oleh itu ratu Isabella telah menetapkan 14 Februari sebagai hari menginati kemenangan kristian terhadap Islam. 


"Maka barangsiapa yang merayakannya seolah-olah ia bergembira dan merestui ke atas kekalahan orang Islam di Sepanyol."


Pentingnya Kefahaman

Tidak dinafikan ada Umat Islam di negara ini yang turut sama meraikan Hari Valentine ini. 
Kebanyakan mereka meraikan hanya kerana suka-suka dan terikut-ikut dan semata-mata untuk mendapatkan keseronokan tanpa mengetahui asal-usul dan sejarah hari tersebut.

Hari Kekasih yang dibawa oleh orang barat tanpa disedari hakikatnya bertujuan untuk melekakan serta merosakkan aqidah dan akhlak masyarakat Islam,


Ini kerana kebiasaannya ,
senario menyambut Hari Kekasih berlaku dikalangan remaja Islam.
Sungguhpun ia belum sampai ke tahap yang kronik,
namun begitu ia boleh menyumbangkan kepada pelbagai kerosakan aqidah, akhlak dan budaya umat Islam sekiranya tidak ada sebarang tindakan dibuat untuk menyedar dan menginsafkan mereka.

Harus diingat mengamalkan dan mengikut budaya asing terutama dalam meraikan hari tertentu tanpa mengetahui latar belakang perayaan itu sebenarnya akan menjerumus umat Islam kepada kehancuran.
Hal ini kerana perlakuan seperti ini bukan sahaja menjejaskan akhlak orang Islam, bahkan boleh menjejaskan keimanan dan aqidah mereka.

Firman Allah S.W.T :

" ...وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ... " (Al-Ahzab:33)
Maksudnya : "...Dan janganlah kamu bertabarruj (berhias) dengan tabarruj orang-orang yang jahil...


Dalam ayat ini , jelas sekali Allah melarang umat Islam mencampurkan akidahnya dengan agama lain. Hal ini ditegaskan sekali lagi dalam surah Al-Kaafirun ayat 1-6 :
"Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu dan bagi aku agamaku." 
Sememangnya,
Islam sangat menggalakkan umatnya supaya berkasih sayang antara satu sama lain, 
tetapi untuk meluahkan kasih sayang antara seorang lelaki dan seorang perempuan perlu melalui saluran yang dibenarkan oleh syara’. 
Cara ini cuma mencemarkan kasih sayang yang suci itu.
Islam membenarkan pernikahan sekiranya cinta dan kasih sayang yang terbuku di hati itu benar-benar suci
dan ianya juga adalah sunnah Rasulullah S.A.W
Cinta itu suci dan ianya hanya akan berkat apabila dikembangkan pada perkara yang suci .

tetapi dalam menyemai cinta , Nabi SAW dengan tegas melarang kita daripada meniru budaya Yahudi dan Nasrani dalam hadis yang bermaksud:

"Nescaya kamu akan turut jejak langkah mereka (Yahudi dan Nasrani) sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga kamu akan turuti mereka walaupun mereka masuk ke dalam lubang biawak. Lantaran sahabat bertanya: Adakah mereka itu Yahudi dan Nasrani? Baginda menjawab: Siapa lagi kalau bukan mereka."

Resolusi Cinta

"Saya cinta dia betul-betul la bang , sebab tu saya bagi dia coklat , khas untuk dia hari ini ... !"

Ya ,
kalaulah benar kita beli dan beri hadiah pada orang yang kita sayang hari ni ,
Bukti kita cinta dia , perkara itu tak boleh dinafi ,
tetapi , satu persoalan ingin ditujukan kepada si penerima hadiah tersebut ..
"Betulkah ini bukti sayang dia ? Kalau dia betul-betul sayang .. takde istilah Valentine Day nie kerana setiap hari adalah hari yang dia betul-betul sayang saya dan bukan khusus untuk 14 Februari ini sahaja..."
Err ..
(Kelu...)

Ia memang suatu hakikat yang tidak boleh di nafikan .
Sekiranya benar kita sayang seseorang ,
kita akan sayang dia setiap hari ,
sepanjang masa dan bukan khusus untuk hari-hari tertentu ..

Jika benar , mungkin hari-hari kita akan lakukan ini pada ibu-bapa kita ..


Jadi , suatu peringatan atau tazkirah pada kita ,
manusia yang digelar nasiy atau pelupa ..
Dalam kita membuktikan cinta dan sayang kita pada sesama manusia dengan cara yang halal ,
Jangan dilupakan keutamaan cinta itu ,

Sudah cukupkah cinta kita pada Allah dan Rasulullah ?
jika tidak ,
maka sempurnakan perkara yang aula (terpenting) sebelum bergerak kepada yang kurang penting ,

Sama-sama muhasabah :)

الله اعلم


 

Subscribe to Badar KISAS

Contact us

Email us: badarkisas@gmail.com

Penaung